Thursday, 16 October 2008

Fadern ville veta barnets kön, pistolhotade läkaren

Den här nyheten retar gallfeber på mig, och nästan lika irriterad blev jag av en kommentar till en bloggtext om nyheten.

Någon som (kraftigt förmätet) kallade sig "kvinnotankar" skrev att "det är sjukt oavsett vilket land man kommer ifrån", något som är - medvetet eller omedvetet - vilseledande. Hon(?) säger nämligen inte vilken roll "man" har i sammanhanget.

1: Det är verkligen så att det är ett sjukt beteende, oavsett vilket land FÖRÖVAREN kommer från (även om överrepresentationen naturligtvis är ENORM, för de kvinnoförtryckande kulturer som har blivit så vanliga här i landet).

2: Däremot är det inte sjukt, oavsett vilket land BETRAKTAREN kommer från. Som frisk, svensk betraktare är det så, men inte om du är en man (eller, i förekommande fall, förtryckt kvinna) från någon av ovan nämnda, kvinnoförtryckande kulturer.

Tänk en kultur som gjorde mot svarta, vad man gör mot kvinnor i de kulturerna. Skulle vi låta representanter för en sådan kultur välla in i landet, om vi kunde undvika det?

…och nu har jag inte ens kommit in på pistolhotet (något som alla tycks glömma bort här) men det tillhör naturligtvis problembilden.

No comments: