Wednesday 19 September 2007

CSN: "Återbetalning frivillig!"

Faster Sven läser på svd.se att CSN avbryter sin indrivning av skulder från personer som i dag är bosatta i England och USA.

"Det är kostsamt och komplicerat att gå vidare rättsligt i USA och England," säger Ulf Ståhl, biträdande chef för CSN:s Umeåkontor, som har ansvar för indrivningsfrågorna.

Det är det säkert, Ulf, och om du vill att livet ska vara okomplicerat, ska CSN göra precis som tänkt, men ditt jobb är väl inte att göra det enkelt för dig? Om du tror det, ska du ha sparken, och det snabbt, för vad gäller kostnaderna är det MYCKET dyrare att inte tänka i termer av incitament. De signaler som nu sänds ut till studielånstagare, får konsekvenser som du inte kan överblicka, du ynklige tjänsteman.

Det blir allt tråkigare att betala Faster Svens skatt...

Tillägg 1: Den som flyttar hem till Sverige från England och är skyldig drottningen skatt, kan räkna med att få höra av svenska myndigheter om saken. Visst borde England kunna återgälda denna tjänst? Jag misstänker att kreativiteten hos Centrala Studienödsnämnden inte riktigt är vad den borde vara. Lägg ner! Det går bra att låna i bank, något som också skulle föra med sig en sund riskbedömning för den som tänker sig fyra-fem softa år med social-genus-psyko-pseudo-kvasika och ring i läppen.

Tillägg 2: Att på csn.se hänga ut de som vägrar betala med namn, belopp och personnummer, skulle få en del av de saknade miljonerna att börja rulla in över nationsgränsen...

8 comments:

Unknown said...

Skicka det till inkasso i Sverige om de inte betalar studielånet. Så får de betala när de flyttar hem till Sverige. Enkelt.

Faster Sven said...

Hej mag,

Jag tror att du menar OM de flyttar hem till Sverige, och där har vi problemet:

- Gratis studier
- Några hundra tusen i lån, som alltså blir till en gåva
- Inget bidrag till Sveriges produktion från den färdige akademikern

Som skattebetalare i Sverige, måste jag tyvärr konstatera att en drastisk reduktion av denna generositet kommer att bli nödvändig.

Unknown said...

Jag bor i Storbritannien sedan 3 år. Första två åren fick jag inbetalningskort från CSN, men senaste året har de inte bett om några pengar, bara skickat ett årsbesked, trots att regeln säger att man skall betala fast procent på skulden. Jag lägger undan det vanliga beloppet och betalar i slutet av året (det borde ju hålla ner expeditionsavgiften...). FLyttar tillbaka om ett halvår. Trots att den svenska avundsjukan verkar ganska avskräckande.

Faster Sven said...

Jag har själv bott i England i flera år, men jag hörde inte av CSN, av det enkla skälet att jag inte var (och inte är) skyldig dem ett rött(!) öre.

Why, you ask...?

Jo: Svenska universitet och högskolor är skämt! De är för många, de är för statliga, och de är för gratis. Detta gör att man varken har prestige, resurser eller höga löner att locka vettigt folk med.

Enda undantagen är de institutioner vars anställda aldrig skulle kunna få jobb i den konkurrensutsatta sektorn. Där kan man sina ämnen, men dessa borde få ha råd att använda sin tid på. (Jag missunnar dock inte den som själv betalar för att läsa eskimologi och/eller kinesiska bergsdialekter.)

Ove said...

Jo, visst kan man vänta med att betala för varan tills man prövat den, men att få det att gälla även akademiska examina är huvudlöst. Ägna då i stället tiden åt att byta det gräsliga typsnittet som stör läsfunktionen på bloggen genom att se ut som en skolstencil från 70-talet.

Faster Sven said...

Ok. Jag ska försöka lösa det där med typsnittet, men jag förstår inte vad du menar med "vänta med att betala för varan tills man prövat den". Jag menar ju precis tvärt om.

Man ska själv betala för sina studier. Om man inte har lust att jobba först (eller samtidigt) och man inte kan få en bank att tro på projektet... Ja, då får man hitta på något annat.

linlasj said...

Svenska högskolor och universitet är ett skämt. Det är väl ändå att ta i.

Att det finns lite många filialer, det kan jag hålla med om. Som inte håller samma klass som ur-universiteten. Vilka nu det är, slöjdskolan i Göteborg kanske, plus det i Lund och Uppsala. Stockholm? Vet inte när det grundades.

Linköping är helt OK. Det är ett alldeles för ungt universitet kan man tycka, men just därför är det lite bättre. De gamla stofilernas böcker från de äldre universiteten göre sig icke besvär.

Att avfärda våra universitet som ett skämt är att gå för långt. Det tycker jag.

Faster Sven said...

Hej slars,

Skämt är ett starkt ord att använda så svepande; det kan jag hålla med om.

Jag vidhåller dock att topp är att föredra framför bredd i högre utbildning. Elitism mättar munnar. Det må vara kontraintuitivt, men så är det. I termer av välståndsskapande, kan inte tusen mediokert begåvade ersätta ett geni.